EMEKLİLERDE İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ

0

EMEKLİLERDE İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ

HASTALIK VE ANALIK HALLERİNDE

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre emekli olduktan sonra (4/1a-4/1b-4/1c) özel bir firmada Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışmaya başlayanlar, hastalıkları veya kadın işçinin doğum yapması nedeniyle Geçici İş Göremezlik ödeneği alamazlar.

Bu ödeneğin emekliye ödenmemesinin yasal dayanağı ise, 5510 Sayılı Kanunun Geçici 14 Maddesinin a bendinin son cümlesinde geçen “Bunlar hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır” hükmüdür.

Ekonomik olarak durumu iyi olan ve emekli olduktan sonra zamanını dinlenerek geçiren emeklilerimiz yanında, maddi zorluklar nedeniyle çalışmaktan başka çaresi olmayan, hizmet ve mal üreten, istihdam yaratan emeklilerimize ödenmeyen bu iş göremezlik ödeneği acaba adil midir?

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI HALLERİNDE

Mevzuatımız hastalık nedeniyle emeklilere Geçici İş Göremezlik ödeneğinin ödenemeyeceği belirtmesine rağmen, iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde ise tedavinin devamı süresince Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin verileceğine hüküm vermiştir.

5510 Sayılı kanunun “İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasından sağlanan haklar” başlıklı 16 Maddesine göre;
a)Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi.
b)Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması.
c)İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması.
d)Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.
e)İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmektedir.

Cevap bırakın